KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Minnen från sommarhimlen - kesäinen illanistujaismenu

Eräänä kesäisenä iltana kutsuin ystäviä luokseni kylään. Kahteenkymmeneen kahdeksaan ikävuoteen mennessä olen oppinut sen, ettei aina tarvitse olla mitään suurempaa syytä juhlaan. Se, että saa hyvät ystävät koolle on jo tarpeeksi hyvä juhlan aihe. Rakastan juhlien järjestämistä ja sitä, että saan kestitä ystäviäni, seurustella heidän kanssaan ja ottaa siinä sivussa ehkä lasillisen viiniä.

Illanistujaismenu kymmenelle: Jättilohibagel, cuscuspata, valkosipulidippi, skagenröra -tuulihatut, paahdetut kikherneet, vuohenjuustopallerot ja pinaatti-vuohenjuustopiirakka. 



Jättilohibagel

4dl vettä
50 gr hiivaa
3 tl sokeria
1 rkl suolaa
1/2 dl öljyä
8 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita

Muserra hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri ja suola ja öljy. Lopuksi jauhot ja veivaa ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Tilasin Ullan Unelmasta donitsin mallisen kakkuvuoan (tähän palaan myöhemmin) jota käytän myös jättibagel-vuokana. Voideltuihin vuokiin levitin taikinat ja annoin kohota parisenkymmentä minuuttia.  Paistoin 225 °C noin 20 minuuttia, jonka jälkeen kumaisin leivät molemmista donitsinpuolikkaista uunipellille ja voitelin öljyllä, ja päälle ripottelin unikonsiemeniä. Paistoin vielä viitisen minuuttia, että leipään tulee väriä pintaan ja että unikonsiemenet tarttuvat. 

Jähtyneen leivän sisälle tein lohitäytteen. Yhteen jättilohibageliin  tarvitsin

1 rasia maustamatonta tuorejuustoa, jota käytin levitteenä
jäävuorisalaattiruukku
2 pakettia kylmäsavulohta
1 iso punasipuli
1 ruukkurucola

Voitelin siis bagelin tuorejuustolla, jonkä päälle ladoin salaatinlehdet. Sitten kylmäsavulohiviipaleet, päälle punasipulista leikattuja ohuita siivuja ja lopuksi ruukkurucolaa. Oli todella hyvää! Leipätaikina on ihanan pehmeää, eikä lainkaan kuivaa, todella muhevaa siis. Minulla on tuollainen 2-kerros tarjoilulautanen, ystäväni Kukka keksi, että siihenhän voi laittaa kaksi lohibagelia näpsäkästi päällekkäin. Leikkaaminen ei ollut kyllä mitään helpointa, kun tarjoilulautanen oli suhteellisen hutera tuollaiseen. Mutta vitsiiiii miten hyvää oli :).

Cuscus-pata

4 dl vettä
4 dl cuscusia
1 kasvisliemikuutio
2 valkosipulinkynttä
1 iso punasipuli
Pirkka aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
tummia papuja
1 rasia kirsikkatomaattia

Kiehautin kattilassa 4 dl vettä, jossa oli kasvisliemikuutio. Nostin kattilan liedeltä ja lisäsin veteen cuscusit ja annoin oleentua muutaman minuutin. Pilkoin sipulit ja paistoin niitä paistinpannussa. Lisäsin pavut ja puolitetut kirsikkatomaatit ja kääntelin ne myös pannussa. Tämä siksi, että olen raakalle tomaatille allerginen,  mutta jos sitä vähäkin on kypsennetty, niin pystyn syömään. Lisäsin tämän seoksen cuscusiin ja lopuksi paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. Kaadoin ihanan mausteista öljyä sieltä purkista pataan, etteä tulee vielä lisämakua, ja ettei pata jää kuivaksi. Tämä pata siis tarjoillaan kylmänä. 

Valkosipulidippi

1 purkki Valion luomu turkkilaista jogurttia
2-4 valkosipulin kynttä omien makunystyröiden mukaan
suolaa
sokeria
etikkaa
pippuria myllystä

Hienonsin valkosipulin ja sekoitin sen jogurtin sekaan. Hieman sokeria ja pienen pieni tilkka etikkaa toivat hyvän maun. Maustoin lopuksi suolalla ja pippurilla. Dippi on erinomainen juuri cuscuspadan kanssa.


Skagenröra-tuulihatut

3 dl vettä
100 gr voita
1,5 dl jauhoja
4 onnellisen kanan munaa

Täyte:
200 gr kuorellisia katkarapuja
1 purkki Valion luomu turkkilaista jogurttia
1 ruukku Järvikylän luomutilliä
loraus sitruunanmehua
1/2 punasipulia
ripaus maustepippuria
suolaa maun mukaan

Koristeluun:
 6 kokonaista katkarapua
lehtisalaattia
sitruunanviipaleita


Kiehautin kattilassa veden ja voin, nostin liedeltä pois ja lisäsin kipsakkaasti jauhot. Tähän seokseen vatkasin onnellisen kanan munaset yksitellen rivakkaasti sekaan. Nostelin sitten uunipellille lusikoiden avulla pieninä nokareina ja paistoin 225 °C noin 20 minuuttia. Jähdytin hyvin, jonka jälkeen halkaisin tuulihatut kahtia.

Kuorelliset ravut ovat niin paljon paremman makuisia, kuin kuoritut! Kuorin ripurapuset ja leikkasin tillin paloiksi. Notkistin jogurtin sitruunamehulla, pilkoin sipulin, ja sekasin kaikki aineet. Lopuksi maustoin suolalla ja pippurilla.  Ladoin täytettä tuulihattujen väliin ja rakensin niistä näyttävän keon lehtisalaattipedin päälle. Koristelin lopuksi kokonaisilla ravuilla, jotka ehkä hieman olivat pelottavan näköisiä silmineen päivineen... ja sitten sitruunanviipaleilla. 

Paahdetut ja maustetut kikherneet

3 prk Gogreenin kikherneitä
 0,5 dl öljyä
paprikamaustetta
chilimaustetta
tilkka soijakastiketta

Löysin kaapista kikherneitä, jotka ostin hullareilta. Päätin maustaa niitä ja paahtaa sitten uunista. Eli aluksi valutin vedet pois ja kaadoin kikherneet kulhoon. Lisäsin öljyn ja mausteet. Pidän mausteisesta ja tulisesta ruoasta, niin laitin mausteita kunnolla. Soijakastike on sen verran suolaista sorttia, että sen kanssa olin varovainen. Kaadoin seoksen uunipellille ja paistoin 200 °C nelisenkymmentä minuuttia, aina välillä siis sekoitin lastalla herneitä, että kaikki paahtuvat tasaisesti. 


Aprikoosiset vuohenjuustopallerot

400 gr vuohenjuustoa
150 gr cashew-pähkinöitä
200 gr kuivattua aprikoosia

Kuorin vuohenjuustosta sen kuoren pois. Leikkasin saksilla kuivattuja rainbow:n aprikooseja pienen pieniksi paloiksi ja sekoitin aprikoosipalat ja vuohenjuuston keskenään. Sitten tein niistä palleroisia. Laitin upouuteen OBH Nordican blenderiin cashew-pähkinäpussin ja päästelin ne rouheeksi, en kuitenkaan ihan superpieneksi. Pyörittelin pallot rouheessa ja avot!


Pinaattivuohenjuustopiirakka

150 gr voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
 1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Täyte:
150 gr juustoraastetta
200 gr tuoreita kotimaisia pinaatteja Turun torilta
1/2 sipulia 
1 purkki smetanaa
2 dl valion punaista maitoa
2 onnellisen kanan munaa
pippuria myllystä
suolaa
vuohenjuustopötkö

Koristeluun:
2 viikunaa
ruukkurucolaa

Nypi voi, jauhot ja suola ja leivinjauhe. Lisää lopuksi kylmä vesi ja laita voideltuun irtopohjavuokaan, jossa tietty leivinpapru pohjalla. Esipaista pohjaa 225 °C, kunnes täyte on valmista. Päästelin sillä samaisella OBH Nordican upouudella blenderillä pinaatit ja sipulin silpuksi. Sitten sekasin keskenään smetanan, onnellisen kanan munat, mausteet ja maidon. Otin pohjan uunista ja laitin pohjan päälle pinaatit ja sipulit ja juustoraasteen Päälle kaadoin munamaitoseoksen. Leikkasin vuohenjuustopötköstä kiekkoja ja asettelin ne vuokaan vierekkäin. Paistoin piirakkaa sitten tämän jälkeen vielä sellaisen 25 minuuttia nyt ainakin. Jähtyneen piirakan päälle leikoin viikunoita koristeeksi jokaisen vuohenjuustokiekon väliin ja keskellä asettelin kauniin rucolan. Ja todella hyvää oli. namiiii


Jälkiruokana kuningatar-raparperimoussekakku

Pohja
3 onnellisen kanan munaa
1,5 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 gr voita

Vatkasin munat ja sokerin kuohkeaksi, jonka jälkeen lisäsin kuivat aineet ja lopuksi sulatetun voin. Paistoin vuoassa 225 °C noin 20 minuuttia. Annoin jäähtyä ja leikkasin sitten keskeltä kahtia.

Raparperimousse:
 4 dl mansikkaraparperihilloa
1 prk eli 2,5 dl flora vispiä
4 tl liivatejauhetta

Emma oli tehnyt minulle aivan suussasulavaa mansikkaraparperihilloa, jonka sitten käytin tähän mousseen. Vaahdotettuani kerman lisäsin sen hillon sekaan ja lopuksi liivatejauheen ja kaadoin vuokaan ensmmäisen pohjan päälle. Annoin hytkähtää jääkaapissa puolisen tuntia ja laitin siihen sen toisen pohjan päälle ja aloin valmistaa toista moussea, kuningatarmoussea.

Kuningatarmousse:
1 prk Valion kuningatarrahkaa
1 dl kermaa, vaikkapa taas sitä flora vispiä
2 tl liivatejauhetta

Tämä toinen mousse sai olla tarkoituksella pienempi. Vaahdotin kerman ja lisäsin sen kuningatarrahkan sekaan, jonka jälkeen lisäsin liivatejauheen. Annoin olla jääkaapissa muutaman tunnin, jonka jälkeen poistin kakun vuoasta ja koristelin jättivadelmilla ja mustikoilla. Ihanan raikas kesäinen marjamoussekakku!





Juomasuosituksena tälle menulle

Louis Massingin shamppanjaa (tätä maltan ostaa vain muutaman kerran vuodessa)

Tai Freixenetin kuivaa roseeskumppaa, joka muuten sopii väriltään hirveen hyvin yhteen mun kesäkukkien kanssa!



Minä ja ystäväni Reetta


Amen!

XXX






2 kommenttia: