KÄRLEKS MUMS

Elämäntyyliblogi

lauantai 10. syyskuuta 2016

Omenapiiras mantelimassalla

Olen niin kyllästynyt perus omenapiirakoihin. Ne on juu hyviä ja herkullisia, mutta syksy syksyn perään niistä en saa uusia twistejä. Pohja on joko voi+sokerivaahto, sokeri+kananmunavaahto tai mousserakenteinen. Boring. Kaksi vuotta sitten sain Turun Sanomista kokonaisen ison sivun, johon suunnittelin viisi omenareseptiä a la Ulla. Se oli upeaa ja olin ylpeä itsestäni. Reseptini olivat mahtavia. Wihannon Vivi oli tekemässä juttua ja silloin tutustuin myös häneen. Turun Sanomissa jakamani reseptit löydät tästä: Ullan omenareseptit

Seuraan Instagramissa erästä ruotsalaista leipuria, Malinia, ja hän oli postannut erään mielenkiintoisen omenapiiraan! Erikoista tässä piirakassa on, että sekä pohjataikinaan että täytteeseen tulee mantelimassaa. Rakastan mantelimassaa.. laskiaispullissa, (muistakko Emma kun söin yks laskiainen 21 laskiaispullaa?:D) ja pikkuleivissä. Mantelimassahan ei maistu kitkerälle karvasmantelille, joten älä arastele. Idea mantelimassassa on, että se antaa pehmeyttä ja pientä vivahdetta! Päätin kokeilla kyseistä omenapiirasta, tietenkin hieman  muunneltuna! Alkuperäisen reseptin löydät tästä: Plommon Äpple och Mandelgalette Ainiin, minua ja leipomuksianikin voi seurata instagramissa nimellä ullakoski.

Alla jaan tämän mantelimassaisen omenapiiraan reseptin. Se on ihan superhelppo. Ja ehkä parasta omenapiirasta jota olen tehnyt (!!) Jos pidät mantelipikkuleivistä, tämä ON takuuvarma suosikkisi! Ruotsiksihan superhelppo on galette (galet+lätt). Nokkelaa. Keksin uuden sanan, gagott. Se tarkoittaa taas galet+gott. Tämä piiras on todellista gagottia. Piiraan reunat maistuvat pikkuleiviltä.




Omenapiiras mantelimassalla:

Pohja:
225 gr jauhoja
1/2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3 rkl fariinisokeria tai muscovadosokeria (käytin muscovadosokeria)
1/2 pötkö Sallisen mantelimassaa (maksamakkaran mallinen pötkö)
100 gr kylmää Valio voita
1/2 dl maitoa
1 munan keltuainen
2 rkl mantelirouhetta tai lastuja

Tee näin: Vatkaa perus sähkövatkaimen lankavispilällä sekaisin jauhot, suola, sokeri, kaneli ja mandelimassa. Sekoita kunnes taikina muistuttaa kauneimman hiekkarannan hiekkaa.. Esim juuri siellä Mallorcalla tai Kreikassa. Lisää sitten pilkottu kylmä voi. Sekoita. Sekoita maito ja munankeltuainen eri astiassa ja kaada muuhun taikinaan. Sekoita kunnes kaikki on sekaisin, ei yhtään enempää. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin. Valmista sillä välin täyte. HUOM: taikinaan tulee vain 3 rkl sokeria. Mantelimassa sen sijaan antaa makua, mutta kyseessä ei ole mikään överisokeripommi. Peukku!

Täyte:

 noin 4 omenaa omasta puutarhasta (tai omenavarkaista tai kaupasta)
1 rkl fariinisokeria tai muscovadosokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 pötkö Sallisen mantelimassaa
Puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl maizenaa tai perunajauhoja

Tee näin: Siivua omenat lohkoiksi niin että vain rontto jää jäljelle. Laita omenalohkot kulhoon ja kaada puolen sitruunan mehu päälle sekä kaikki muut täytteen aineet paitsi mantelimassa. Sekoita kevyesti. Anna täytteen seistä ainakin 30 minuuttia (että maustuu), siis sen aikaa kunnes otat pohjataikinan jääkaapista ja alat työstämään sitä.

Sitten, kauli taikina ympyränmuotoiseksi leivinpaperin päälle, niin että se on n. 25-30 cm. Ripottele päälle täytteen mantelimassa, eli pienissä nokareissa. Laita taikinan keskiosaan marinadissa oleva täyte melkein reunoille asti ja käännä ulkoreunat sisäänpäin.

Paista 175°C n. 20 minuuttia, riippuen jälleen uunin tehokkuudesta. Fariini/muscovadosokerista tehty taikina on muutenkin valmiiksi jo tummempaa, joten väri ei paljoa uunissa tummene. Jos paistat liian kauan, reunat voivat kovettua liikaa ja lusikalla syöminen voi olla hankalaa.

Tarjoile kermavaahdon kanssa! VINKKI: vispaa 2 dl vispikermaa ja 1 rkl sokeria. Lisää 1/2 tl kardemummaa. Sopii tämän herkun kanssa erinomaisesti.

Täytteen omenat marinoitumassa




Uuniin menossa! Eli noin vähän tarvii vain reunoilta kääriä. Lusikka ja kaulin on luomassa kuvaan kontrastia ja oikeita mittasuhteita.


Uunilämmin omenapiiraani

Ja eri perspektiivistä



Sisareni Anna, huomaatko astiat? <3


Vieraani saapuvat tuotapikaa. Alan valmistella keittiötäni edustuskuntoon. 
Ihanaa viikonloppua kaikille. Herkutelkaa tällä reseptillä! X




1 kommentti: